Vanille Custard met TKB

We beginnen met ons eerste recept die volledig wordt gemaakt met behulp van The Kitchen Bitch.

The Kitchen Bitch

Zoals je hebt kunnen lezen in mixen met TKB beginnen we met de basis ingrediënten die nodig zijn om een lekkere Vanille Custard te maken. Op internet vind je verschillende manieren om Vanille Custard te maken en het vinden van de verschillende flavors is altijd het meest lastig. In de maandelijkse mix met TKB is dit echter niet het geval want alle flavors en ook de basis kun je direct aanschaffen op haar website.

Wat hebben we nodig: een 30 ml flesje van glas of stevig plastic; ik ga dus direct 30 ml maken.
Diverse spuiten en bij voorkeur 1 spuit die delen van ml’s aangeeft.
Een basis liquid; bij voorkeur 50VG/50PG – heb je minder VG gebruik dan iets meer zoetstof (daarover later).
De flavors om de smaak te maken.
En last but not least: een recept.

Hier hebben we het recept, gewoon te downloaden van internet.

receptGVC

En vervolgens de flavors, die te koop zijn bij The Kitchen Bitch, Capella Vanille Custard, The Perfumer’s Apprentice (TPA) Dulche de Leche en onderin staat nog EM. EM is de afkorting van Ethyl Maltol en is een zoetmaker met een lichte karamelsmaak en/of suikerspinsmaak.
Nu kom ik even terug op de VG/PG verhouding. PG is volledig smaakloos terwijl VG zoetig smaakt. En je begrijpt het al; heb je een hogere PG basis doe er dan wat extra druppels EM in; heb je echter meer VG vergeet dan de EM druppels. Van de EM gebruik ik bij voorkeur enkele druppels na het bereiden van de liquid. Is ook makkelijker toe te voegen als je de liquid niet zoet genoeg is.
Omdat ik zelf werk met 50VG/50 PG hou ik het bovenstaande recept aan. Daarnaast wil ik snel dampen dus ga ik de hoge hoeveelheid (15% Cap) gebruiken. Heb je wat meer geduld dan kan je voor de lagere hoeveelheid (7,5%) hou dan rekening met enkele weken (5 minimaal) steep tijd.

Flavors TKB

Vervolgens het rekensommetje: je wilt bijvoorbeeld 10 ml liquid maken met bovenstaand recept, dan wordt het totaal aantal ML’s dus 10.
Als ik 15% Cap vanilla custard en 2% Dulche de Leche ga gebruiken heb ik dus al 17% van de 10 ml verbruikt en blijft er dus 83 % basis over. Tot zover duidelijk ?
Dan gaan we verder: 83% van 10 ml is dus 8,3 ml basis +1,5 ml Cap Vanille Custard + 0,2 ml Dulche de Leche = totaal 10 ml.

Wellicht klink dit eenvoudig, maar leer het jezelf aan om het op deze manier te doen want de volgende recepten worden een stuk moeilijker.

Ik wil echter direct 30 ml maken; dus ik vermenigvuldig het bovenstaande met 3 en krijg dan de volgende hoeveelheden:
24,9 ml basis + 4,5 ml Capella Vanille Custard + 0,6 ml Dulche de Leche = totaal 30 ml.

Ik denk dat dit allemaal wel te volgen is. De reden waarom het op deze manier gedaan moet worden lijkt duidelijk. De smaak is met verschillende batches altijd hetzelfde, maar er is nog een voordeel. Veronderstel dat je na het proeven van je eerste test persoonlijk vind dat er meer van een bepaalde smaakstof bij zou moeten. Dan is het heel eenvoudig om er weer een formule op los te laten en de gemaakte liquid als basis te laten fungeren. Heb je een flavor toegevoegd en een gedeelte van je liquid, dan zet je deze erbij op het lijstje; vermenigvuldig je de hoeveelheid met 3 en je hebt je recept weer terug.

Heb je de flavor gemaakt dan is het vervolgens alleen nog maar geduld. Zet het flesje in een donkere kast, haal enkele keren de dop er even af, laat het ook een dag open staan in de kast en na een week of twee is de liquid geschikt om te dampen.

Om deze lekker liquid te maken heb je dus eigenlijk voldoende aan 3 smaakstoffen en de basis. Een simpel rekensommetje met een kleine aanpassing leert dat je ongeveer 100 ml kan aanmaken voor maximaal 22,90 euro of terwijl 2,29 euro per flesje. Daarnaast hou je dan nog flavors over om deze te mengen met andere smaakjes. Hou er rekening mee hoe meer je maakt hoe goedkoper het wordt.

testen van vanille custard

Omdat ik wil controleren of de smaak in de buurt komt van de originele heb ik voor deze gelegenheid een Grant’s Vanille Custard aangeschaft en zowel de originele als dit recept in een zelfde soort tank gedaan. De smaak van het recept heeft voor mij een iets vollere smaak maar eigenlijk proef ik heel weinig verschil. Om het nog beter te proeven test ik de smaak op een dripper (0,4 ohm) met 20 watt op de batterij omdat ik de pure smaak wil proeven. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het eigen recept al lekkerder vind. Ik krijg nog een beetje het idee dat ik een bepaalde vorm van alcohol proef en dit heeft te maken met het feit dat het Steep proces nog niet klaar is. Dus 3 weken steepen voor deze liquid is een minimum.  TKB waarschuwde hier al voor; geef het de tijd. Dus maak liever iets meer en laat het langer steepen; dan zit je nooit zonder. Maar goed gelukt al zeg ik het zelf.

Wil je het recept zelf gaan maken dan vind je alle benodigdheden Bij Marjan Dunning alias The Kitchen Bitch.

e-sigaretnederland

 

Minimale leeftijd is 18 jaar

Leeftijdcheck