TKB Mixen

Deze pagina staat in het teken van zelf mixen van e-liquid. Dat ga ik doen met The Kitchen Bitch (TKB) en als je je afvraagt waarom, dan kan ik je vertellen dat zij met haar ervaring al vele liters heeft gemaakt en geleverd aan het gros van mijn lezers. En dat is niet het enige: zij levert ook nog de lekkerste Flavors waaronder Capella en The Flavor Apprentice (TFA) die we ook in deze mix gaan gebruiken.

 

Allereerst ga ik jullie iets vertellen wat je minimaal nodig hebt om te kunnen mixen en gelukkig is dat lijstje niet te groot.
Een leeg flesje, een flesje basis, wat Flavors, een of meerdere injectiespuiten en een beetje geduld.
liquid_mix_set

De Basis voor je mix

We beginnen uiteraard met een basis die we standaard kunnen kopen in een bepaalde VG/PG verhouding waarmee we eigenlijk de basis leggen voor de e-liquid. Velen zullen zeggen dat de basis niet zo belangrijk is, maar niets is minder waar. De basis bepaalt uiteindelijk de smaak maar ook de Troathit en natuurlijk het nicotinegehalte. Zo zijn er verschillende leveranciers die een basis leveren, van Poolse (Inawera) tot Chinese, maar ook Duitse en Italiaanse basissen zijn te koop. We kunnen er van uit gaan dat alle basis e-liquids in Nederland voldoen aan de eisen die daar aan gesteld worden. Blijft natuurlijk over waarom je een bepaalde VG/PG verhouding wil hebben. De VG, wat staat voor Vegetarische Glycerine, staat garant voor Dampvolume en is minder allergisch dan de PG, wat staat voor Farmaceutische Glycerine. De PG zorgt voor de zogenaamde Throath Hit, in Nederland beter bekend als Gier (Kriebel in de keel).

De Flavor voor je mix

Perfumers Apprentice

De basis voor je mix is natuurlijk smaakloos. Als dat niet zo is wordt het tijd om je basis door het toilet te spoelen. Dus moet je hier iets aan gaan toevoegen. Er zijn honderden smaakjes te koop en de één is nog lekkerder dan de andere. Zo heb je Inawera, Copsa, DKS, Capella, TPA (The Flavor Aprentice), T-Juice en ga zo maar door. Hier komt in dit geval weer The Kitchen Bitch bij kijken want we gaan ook werkelijk 2 lekkere smaakjes maken, en als je iets lekker wilt maken heb je wel iets speciaals nodig.

Een recept voor je mix.

Op internet zijn veel recepten te vinden en heb je er een gevonden dan staan daar meestal verhoudingen bij hoe je de mix kan maken. Hier haken veel mensen af, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ik wil jullie even uitleggen hoe het werkt. Normaal wordt er gezegd dat je een aantal druppels of ml’s bij een basis moet gooien, maar dit werkt natuurlijk niet bij een recept. Hier een voorbeeld:

receptGVC

Hoe werkt het dan wel. We kijken even naar het recept. Begin met je gewenste basis. Hier zit al een eerste probleem. Als je veel VG gebruikt heb je meer Flavor nodig, om dezelfde smaak te krijgen. Dit heeft te maken met het feit dat VG meer smaakstoffen nodig heeft om op smaak te komen. VG is van zichzelf zoeter, dus wordt de uiteindelijke liquid ook iets zoeter. Als je uitgaat van 50VG/50PG is de verhouding zoals beschreven te gebruiken.
7,5% tot 15% Capella Vanille Custard vind ik nogal een verschil. Waarom is dat dan, zou je zeggen. Dit heeft te maken met Steepen, of terwijl rust geven aan de liquid en de flavor om één geheel te worden. Naarmate je de liquid langer laat staan wordt deze intenser van smaak. Standaard voor het mengen van Capella wordt 15% flavor gebruikt en zal na verloop van tijd steeds meer smaak krijgen. Meeste mixers kunnen daar niet op wachten, vandaar dat men 15% toevoegt. Heb je echter wel geduld dan is 7,5% voldoende.
De 2% TPA (The Perfumer’s Aprentice) is voldoende.
Als laatste staat daar nog 2% EM terwijl sommigen zeggen 1 tot 3 druppels per 10 ml. Als je dit gaat mee berekenen in je liquid, dan doe je dit anders dat 1 of 2 druppels toevoegen aan 10 ml. Maar dit lijkt mij duidelijk. Hieronder de berekening om de mix te maken. Belangrijk is dat je altijd uitkomt op 100. Bij voorbeeld 1 zie je 7,5% Capella en bij voorbeeld 2 is het 15% Capella.
receptGVC1  receptGVC2

Het getal 100 wil je op uitkomen. Als 100 dus gelijk staat aan het maken van 10 ml liquid, dan deel je alle getallen door 10 om aan de hoeveelheid basis en flavors te komen. Dus 0,75 + 0,2 + 9,05 kan je afronden naar 0,8 ml + 0,2 ml  + 9 ml =10 ml. Ook het tweede voorbeeld: 15 +2 + 83 staat voor 10 ml gelijk aan 1,5 ml + 0,2 ml + 8,3 ml = 10 ml. Als dit allemaal een beetje duister wordt maak je dan niet te druk want bij elk recept die we gaan maken leg ik het nog een keer uit en dan wordt het vanzelf duidelijk.

Heb je alles bij elkaar gegooid dan komt het proces steepen. Steepen is het laten samenkomen van de smaakstoffen met de basis. Het kost een bepaalde tijd omte zorgen dat de flavors worden opgenomen door de liquid en dit is afhankelijk van de soort flavor. Tabakssoorten duren gemiddeld 3 weken en zoets standaardsmaken duren ongeveer een week. Met standaardsmaken bedoel ik enkelvoude smaken zoals, kiwi, banaan, kersen, maar bijvoorbeeld ook koffie, thee, komkommer, tomaat (en ja, die bestaan echt). Daarnaast heb je zogenaamde bakery smaken en deze zijn het moeilijkst in te schatten. Maar we gaan het gewoon doen.
Er zijn mogelijkheden om het steep proces te versnellen door bijvoorbeeld een Ultrasoon te gebruiken of de liquid te verwarmen. Hou wel rekening met het volgende:
Ultrasoon zorgt voor een sneller proces om de flavor en de liquid te mengen, maar niet het op smaak brengen van het eindproces.
Het verwarmen of in de oven plaatsen dient te gebeuren in glazen flesjes en niet in plastic flesjes, want dan komt de plasticsmaak door je liquid. Daarnaast mag je nicotine houdende liquids niet te hoog verhitten want dan begint de nicotine een eigen proces en heb je geen nicotine meer of is je liquid heel vies geworden.

De beste manier van steepen is in een donkere kast op kamertemperatuur wegzetten en de tweede dag de dop van de fles halen en lekker laten luchten (in de kast). Dit proces enkele keren herhalen en vervolgens minsten 2 weken wachten. Bij tabakssmaken minimaal 3 weken wachten. Maak liever iets meer aan zodat je de volgende lading meer tijd hebt om te laten rusten.

Ik denk dat wij wel genoeg hebben gepraat over het proces van zelf mixen, dus laten we aan de slag gaan met onze eerste mix.

Klik hier voor de mix van April 2015 de TKB Vanille Custard.

Klik hier voor de mix van Mei 2015 de TKB Strawberry Milk.

 De flavors en de basis zijn allemaal te koop bij The Kitchen Bitch

e-sigaretnederland

Minimale leeftijd is 18 jaar

Leeftijdcheck