De basis van liquids

 

De basis van liquids

Het maken van een eigen liquid valt of staat met de Basis (Base) De basis van alle liquids is een combinatie van Vegetarische Glycerine (VG) en Propyleen Glycol (PG)

DKS Base e-liquid base
PLANTAARDIGE GLYCERINE
Vegetarische glycerine (glycerol) is een koolhydraat dat in de meeste gevallen is afgeleid van plantaardige oliën. Het wordt gebruikt als zoetstof en als ingrediënt van cosmetische producten. Het wordt ook gebruikt in plaats van alcohol om botanische extracten te trekken. Vegetarische glycerine in e-liquids zorgt voor de damp (rook). De meest e-liquids bevatten VG omdat het een betere damp pluim geeft dan propyleen glycol (PG). Nadeel van VG is dat het een mindere rook hit (rookgevoel) geeft en het is wat dikker waardoor de levensduur van de verstuivers achteruit gaat en de doorstroom minder efficiënt verloopt. Daarnaast smaakt het wat zoetig.

PROPYLEEN GLYCOL
Propyleen glycol wordt uit aardolie gewonnen. Het smaakt en ruikt niet en het wordt veel gebruikt. Zo zit het in cosmetica, etenswaren en medicijnen. De namaakrook of -mist in discotheken is er ook van gemaakt.
In vergelijking met VG is PG dunner en heeft minder smaak van zichzelf. Een e-liquid die grotendeels bestaat uit PG functioneert beter door de betere doorstroming. Echter geeft het een mindere damp (rook) beleving. E-liquids bestaande uit alleen PG hebben als voordeel dat de smaak beter gedefinieerd kan worden. Smaken met VG zullen altijd wat zoetig zijn.
Propyleen Glycol zorgt voor de irritatie in de keel (Throath hit). Hoe meer PG in een liquid zit, hoe meer Troath hit.

Het meest ideale voor liquids is een combinatie van beide producten, waarbij je een keuze kan maken tussen veel damp productie (veel VG) dan wel veel Troath hit (veel PG).
De betere liquids in de winkel zitten rond de 45/50 VG/PG en de resterende 5% wordt gevuld met gedistilleerd water, de smaakstof en eventueel nicotine.

Het verschil met zelf maken van liquids is dat je een basis gebruikt die totaal smaakloos is. Alle leveranciers van liquids werken met een basis waar al een smaak inzit, en daarna wordt extra smaakstof toegevoegd. Hoe hoger de kwaliteit van een liquid, hoe beter de basis.

Voor de mixers onder ons beginnen we met een volledig smaakloze basis naar keuze. En met keuze bedoelen we dan de verhouding VG/PG en de hoeveelheid nicotine. Deze basis (base) is bij vele (internet)winkels te koop. Hou er ook rekening mee dat deze Base ook in verschillende kwaliteiten te koop is.
Er zijn 4 kwaliteitniveau’s:

  • Pharmaceutical Grade – voor menselijke consumptie inclusief inhaleren
  • Food Grade – voor menselijke consumptie, inname van eten en drinken, maar niet inhaleren
  • Agricultural (Farm) Grade – voor dieren
  • Industrial Grade – voor machines

USP grade is pharmaceutical grade. Mocht een leverancier van bulkgrondstoffen USP grade leveren, dan moet hij door de FDA (Food and Drug Administration) geregistreerd en gelicenceerd zijn om zijn grondstoffen als USP grade te leveren.

Dus koop je PG, VG, PG400, nicotine base en smaakstoffen, ga dan enkel en alleen voor USP grade of Pharmaceutical Grade.

Als laatste de houdbaarheid: de Base is niet onbeperkt houdbaar. Bewaar de flessen op een koele en donkere plaats en bewaar ze niet langer dan 18 tot 24 maanden. Er zullen allerlei ideeën zijn om deze tijd te verlengen, maar hier nemen we het zekere voor het onzekere.

Hier nog een filmpje die het verschil laat zien van VG en PG

Minimale leeftijd is 18 jaar

Leeftijdcheck