Coil en Wick

Coil en Wick materialen

 

Coil en Wick materiaal zoals Kanthal, Nichroom, Silica, Ekowool, Bamboe enzovoorts. Wat is het voor Coil en Wick materiaal en wat zijn de dingetjes die we als damper willen weten van deze materialen. Zonder dat we al te diep zullen ingaan op alle specifieke eigenschappen. We gaan ook materialen met elkaar vergelijken. Waarom kunnen we het een of waarom het andere Coil en Wick materiaal beter toepassen.

In principe is de doelgroep voor dit artikel over Coil en Wick materiaal de al verder gevorderde damper die de overstap gaat maken naar het zelf wikkelen van coils voor de RBA/RTA en/of RDA.

Coil en Wick materiaal – De coil

Kanthal is een handelsnaam voor een weerstandsdraad en wordt onder andere gebruikt als gloeidraad (heater element) in de verdamper. Het is dus een metalen draad welke elektrisch geleidend is en juist wordt toegepast vanwege zijn elektrische weerstand. Kanthal is gemaakt van een chroom-ijzer-aluminiumlegering en is bestand tegen hoge temperaturen (tot 1400 °C).

De standaardmaat van Kanthal wordt aangeduid met Kanthal Wire Gauge (AWG) en varieert over het algemeen van 24 tot 34 in de context van het dampen en wijzigt in diameter als de AWG wijzigt.

Hoe hoger de AWG – hoe dunner de draad – hoe hoger de weerstand per foot. En hoe lager de AWG – hoe dikker de draad – hoe lager de weerstand per foot.

In een foot gaan exact 12 inches. En 1 inch = 25,4 mm, dus 1 foot is dan 12 x 25,4 mm = 304,8 mm (ongeveer 30 cm).

Dan is er nog het verschil tussen Kanthal A-1, A en D. Het gaat hier om de verhouding van de verschillende materialen in de legering en de daaraan verbonden maximale continue temperatuur belasting (A-1 = 1400 °C, A = 1350 °C en D = 1300 °C) en de weerstand per lengtewaarde.

 

Nichroom is ook een handelsnaam voor een weerstandsdraad welke onder andere wordt toegepast als gloeidraad (heater element) in de verdamper. Nichroom heeft een iets andere samenstelling dan Kanthal. De Nichroom weerstandsdraad bestaat uit een corrosiebestendige chroomnikkel-legering. Nichroom 80 betekent dan ook 80% nikkel en 20% chroom. De maximale continue temperatuur belasting ligt bij ongeveer 1200 °C.

Ook bij Nichroom wordt de standaardmaat (gauge) met AWG aangeduid.

Zoals je in bovenstaand overzicht kunt zien geeft Nichroom een beduidend lagere weerstand per inch dan Kanthal, uitgaande van dezelfde gauge (AWG). Iets waar je op zou moeten letten als je van Kanthal naar Nichroom overstapt. Ik zeg dit bewust omdat de ruimte die je ter beschikking hebt voor je coil vaak klein is. Wil je met Nichroom een coil met gelijke weerstand bouwen, zoals je met Kanthal deed, heb je een paar wikkelingen meer nodig met als gevolg dat de coil wat groter wordt en meer ruimte in beslag neemt.

Mesh
mesh

RVS kabel

RVS Coil

 

Coil en Wick materiaal – De Wick

Het gebruikte wick materiaal heeft invloed op de smaak en de dampopbrengst. Hoe meer damp hoe meer E-Liquid er zal worden verbruikt. Elk wick materiaal heeft zijn eigenschappen en het ene wick materiaal laat zich wat gemakkelijker verwerken dan het andere wick materiaal.

De standaard Silica wick zijn meerdere flexibele kristallijne fiber draadjes in elkaar gedraaid en vormen op deze manier een soort dun touwtje. Het wordt onder andere gebruikt als het zogenaamde lontje in de verdamper voor het opnemen van de E-Liquid. Rondom de wick is de weerstandsdraad gewikkeld. Standaard Silica wick wordt toegepast in de RBA/RTA en RDA Silica compatibel systemen. De uitwendige diameter varieert over het algemeen van 1 mm tot 3,5 mm.

De standaard Silica lonten moeten vóór gebruik worden behandeld door middel van bijvoorbeeld: Schoon branden met een butaan brandertje, wassen met warm water  of een tijdje in de vodka weken. Dryburnen is ook mogelijk. Dit moet om eventueel aanwezig residu van het vervaardigingsproces en aanverwante behandelingen te verwijderen. Even een druppeltje E-Liquid op de uiteinden voordat je gaat knippen / bijsnijden voorkomt dat er teveel heel dunne rafeltjes ontstaan.

Ekowool Silica wick is een flexibele gevlochten amorfe (niet kristallijne) silica. Buisvormig en hol of gevuld met siliciumdioxide draad of katoen. Het wordt onder andere gebruikt als het zogenaamde lontje in de verdamper voor het opnemen van de E-Liquid. Rondom de wick is de weerstandsdraad gewikkeld. Ekowool Silica wick wordt toegepast in de RBA/RTA en RDA Silica compatibel systemen. De uitwendige diameter varieert over het algemeen van 1 mm tot 3 mm.

Ekowool Silica moet ook vóór gebruik worden behandeld door middel van bijvoorbeeld: Schoon branden met een butaan brandertje, wassen met warm water of een tijdje in de vodka weken. Dryburnen is ook mogelijk. Dit moet om eventueel aanwezig residu van het vervaardigingsproces en aanverwante behandelingen te verwijderen. Even een druppeltje E-Liquid op de uiteinden voordat je gaat knippen / bijsnijden voorkomt ook dat er teveel heel dunne rafeltjes ontstaan.

Watten zijn vandaag de dag ook een veel gebruikt materiaal voor het zogenaamde “lontje” in de verdamper. Watten absorberen en transporteren de E-Liquid goed. Er zijn echter een aantal verschillende soorten op de markt voor allerlei toepassingen, maar de zogenaamde “drogisterij” watten zijn niet specifiek voor het dampen bedoeld.

Voor de toepassing in de E-sigaret zou je de organische (biologische) katoenen watten moeten gebruiken. Deze katoenen watten zijn afkomstig van niet genetisch gemodificeerde katoenplanten, die zijn gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en kunstmest. Tevens mogen de watten niet gebleekt zijn met chloor. Dit type watten wordt vaak gebleekt met waterstofperoxide en tijdens dit proces meermaals gespoeld. Je mag er dus wel van uitgaan dat deze watten “schoon” zijn.

De meningen zijn er nogal over verdeeld maar degene die op 100% zeker denkt te moeten gaan, kookt de watten eerst minimaal 15 minuten uit in gedestilleerd water. Als je de juiste watten hebt aangeschaft en dan ook dit nog doet, heb je denk ik zo’n beetje alles gedaan wat er maar mogelijk is om in ieder geval het gevoel te hebben dat het “schoon” is.

Chilly Cotton watten

Chilly's Cotton

Speciaal gemaakt voor het dampen. 100% organisch katoen, niet gebleekt, geen bij-smaakjes, geen bij-geurtjes en geen behandelingen vooraf nodig. Klaar om te gebruiken.

Nog betere zuivere smaak? Beter dan Silica of Ekowool? Beter dan de organische watten zoals hierboven beschreven, die niet voor dampen zijn bedoeld? Ik denk het wel, gezien Biowick is gemaakt voor het dampen en onder andere het uitkoken ook niet nodig meer is. Vrij nieuw naar mijn weten. Niet zo goedkoop.

 

Een van de laatste nieuwe in de reeks van 100% organisch katoen is het wick materiaal van Koga. 100% organisch katoen, ongebleekt en geen toevoeging van enige kleurstof. En net als Biowick een speciaal voor dampen ontwikkeld wick materiaal.
koga-wick-katoen

Die gewone watten van de drogist zijn dan wel het goedkoopst, maar persoonlijk zou ik Chilly Cotton of Koga de voorkeur geven als ik met 100% organisch katoen zou willen dampen.

In ieder geval kunnen we vaststellen dat ook aan het wick materiaal steeds meer aandacht wordt besteedt en er steeds meer keuze op de markt komt.

De laatste in deze reeks van natuurlijke wick materialen waar ik wat aandacht aan wil besteden is Bamboe. Onder een niet kleine gebruikersgroep ook een zeer geliefd wick materiaal. Voor Bamboe geldt ook dat je moet kijken naar 100% organisch natuurlijk en onbehandeld (dus zonder kleurstof).

Of uitkoken wel of niet nodig is voor een meer zuivere smaak of in ieder geval het laten doen verdwijnen van bij smaakjes, is ook weer persoonlijk. De een zegt verbetering te proeven na uitkoken, de ander zegt dat het niets uithaalt en absoluut niet nodig is.

Er is al aardig wat keuze in Coil en Wick materiaal en ik denk dat het voor menig beginnende “zelf wikkelaar” best lastig is een eerste keuze te maken. Het verkrijgbare Coil en Wick materiaal werkt over het algemeen allemaal best wel goed en het komt er eigenlijk op neer dat persoonlijke voorkeur ook hier weer een grote rol speelt. Wat vindt jij gemakkelijk te verwerken, hoeveel geld wil je eraan spenderen en wat smaakt naar jouw mening het beste.

Natuurlijk bepaald ook het type RBA/RTA en/of RDA welk materiaal je het beste zou kunnen gebruiken. Echter een groot aantal van de rebuildable verdampers heeft de mogelijkheid diverse verschillende materialen toe te passen. Er zijn nog meer mogelijkheden zoals stainless steel mesh wat bijvoorbeeld gebruikt wordt bij de Genesis style atomizers. Dit gaat echter weer een stapje verder. Later zal ik het artikel hiermee uitbreiden.

Minimale leeftijd is 18 jaar

Leeftijdcheck