Eind augustus is de introductie van de nieuwe Avatar FX Boxmod. Deze exclusieve Boxmod met een eigen Operating System is alleen te koop bij de Puff Store en belooft een nieuwe trend te zijn in de bediening voor het moderne dampen.
Ik had de eer om een pre-release te testen van de Avatar FX. Een pre-release is een testversie die nadat deze uitvoerig is getest nog kan worden aangepast als er nog ongeregeldheden inzitten.

Avatar FX

Door deze mogelijkheid zit je wat betreft hardware wel op de 1e rij, wat het natuurlijk bijzonder leuk maakt om iets unieks te testen. Hier heb ik dan ook uitgebreid gebruik van gemaakt. En ik moet zeggen dat ik het met plezier heb gedaan.

Laten we bij het begin beginnen: De Avatar FX is een modulair opgebouwde Boxmod en zo goed als alle onderdelen zijn als een apart gedeelte opgezet en daardoor dus ook te vervangen. Hierdoor is het geheel niet alleen goed passend maar elk onderdeel is apart te vervangen. Daarnaast is er nagedacht over het ergonomische ontwerp, die zorgt voor een goed houvast en een gemakkelijke bediening. Uniek is het LCD scherm waarop duidelijk af te lezen is hoe de instellingen zijn.
De onderdelen die te vervangen zijn:
– ABS-Polycarb Covers in meerdere kleuren (zie foto boven)
– Knoppen in meerdere kleuren
– LCD scherm
– Batterij
– PCB/Chipset
– 510 Connector
Doordat er gebruik is gemaakt van een OS (Operating System) lijkt het inderdaad op een computergestuurd apparaat en zelfs de tijd en datum is te zien op het LCD scherm. Doordat er een OS is gebruikt is deze ook te updaten als er nieuwe snufjes worden toegevoegd en daardoor groeit het apparaat mee met de tijd. Updaten en Upgraden (termen uit de computerwereld) moet wel gebeuren in de winkel, maar dat geeft dan ook weer een soort garantie dat het goed gaat. In mijn Pre-release zit nog niet de Nederlandse taal module en dit zou dus als een upgrade aangeleverd gaan worden.

Iets boven het scherm zit een kleine joystick waardoor de bediening van het menu eenvoudig te bedienen is. Zelf zit ik ook in de computers dus was ik er al snel achter hoe de bediening in elkaar zit en ik moet zeggen dat het overzichtelijk is, zelfs zonder een Nederlands menu.

Het menu van de Avatar FX heeft eigenlijk maar 2 mogelijkheden om instellingen te doen om te kunnen dampen.
De automatische stand heeft 5 opties: van standje 1 tot standje 5. De FX meet je verdamperweerstand en stelt deze voor je in. Dit is voor de verwende dampers. Ikzelf vond deze instellingsmogelijkheden ideaal. Wil je licht dampen, kies optie 1; wil je een rook kanon, kies optie 5. Opvallend is de smaak die je hierdoor gaat creëren. Door het instellen van de 5 mogelijkheden proef je direct het effect van deze instellingen en kan je direct je ideale smaak/damp combinatie vinden. Bovenin het scherm staat dan ook de instelling die het OS voor je heeft ingesteld. Geen verbrande smaak bij stand 5 en goed te dampen bij stand 1, is mijn ideale instelling uitgekomen op 4. Alles goed, smaak, dampvolume en gemiddeld 4,5 seconden per inhalering.

Avatar FX auto

De handmatige stand heeft de mogelijkheid om voor wattage of voltage te kiezen. Sommigen zweren bij een wattage van 17 Watt en dit is dan ook instelbaar. Het voltage wordt daardoor automatisch aangepast. Ook deze instelling is gemakkelijk te doen, maar ik denk persoonlijk dat automatisch de voorkeur gaat krijgen, ondanks dat ik het schermpje met de beide opties leuker vind.
Bij de handmatige instelling zijn de volgende instellingen mogelijk:
– Variabel Voltage (1,4V-4,9V per 0,1V)
– Variabel Wattage (2,8W-30W per 0,5W)

Avatar FX hand

Van beide menu’s is dus wel wat te zeggen en het heeft beide voordelen.

De 3e optie in het menu zijn de instellingen. De keuze is Automatisch; handmatig en Settings. Hier kan je kiezen voor de taal, bij mij Italiaans en Engels, maar er komt dus nog Nederlands bij.
Maar je kan ook instellen hoe lang je kan dampen (8-18sec), de minimale ohm weerstand (vanaf 0,3 Ohm) en de datum en tijd. Daarnaast kan je de adaptieve USB uitgang aan of uit zetten. Met deze optie zou je bijvoorbeeld je telefoon kunnen opladen. De vraag is of je dit wilt, want je kan dan nog wel bellen maar wellicht niet meer dampen.
De ingebouwde batterij is 2500 Mah waardoor je met gemak een dagje kan doordampen. De modulaire opbouw maakt het mogelijk om een nieuwe batterij te (laten) plaatsen. Of om een leuke andere kleur te nemen, het LCD scherm te vervangen indien nodig, enz.

Bij de Avatar wordt het volgende bijgeleverd:
– 510/eGo Adapter
– Micro-Usb oplaadkabel
– Handleiding
– Kraskaart voor registratie en een garantie van 6 maanden.

Natuurlijk heeft elk apparaat zijn nadelen en ook de Avatar FX heeft een nadeel en dat is het gewicht. Niet dat de Avatar FX te zwaar is, maar hij is juist niet zwaar genoeg. In mijn test heb ik de Avatar FX gebruikt met de Avatar GT Tank en met de Taifun GT en daardoor is het lastig en instabiel om de Boxmod neer te zetten. Omdat ik zuinig ben op mijn spullen leg ik de Avatar FX dan als snel neer in plaats van dat ik hem neerzet.

Ondanks dat het een Pre-Release betreft is het een leuk apparaat. De automatische instellingen zijn een prima hulpmiddel en het LCD schermpje maakt het een leuk uitziend apparaat. Een andere leuke optie zijn de updates en upgrades die er vast aan zullen komen. De modulaire opbouw van de Boxmod is interessant doordat je de Avatar FX kan op pimpen en bijna alle onderdelen zijn te vervangen. De Avatar FX is daarmee klaar voor de toekomst als je eisen stelt aan gebruikersgemak en ook zelf iets wilt instellen.
Het is geen hoogstaand geavanceerd systeem maar ziet er wel zo uit. Voor mij is het meer een gadget die van alle gemakken is voorzien. Daarmee kom ik op het 2e nadeel en dat is de prijs. Ondanks dat de precieze prijs nog niet bekend is zal deze rond de 135 euro zijn en dat is behoorlijk aan de prijs.
Maar mochten de ontwikkelingen doorgaan en blijven de updates en upgrades binnen blijven komen, dan is het alsnog een Boxmod om in de gaten te houden.

 

puff-logo1

 

 

Wordpress review & magazine template Edgedol.