DIY en Boosters

DIY en Boosters

Tegenwoordig zie je steeds meer e-liquid waar een zogenaamde booster bij moet worden toegevoegd om aan een bepaald nicotinegehalte te komen.

Een booster is een flesje e-liquid van 10 ml met 18mg nicotine.
Omdat de e-liquid meestal wordt geleverd in een flesje van 50 ml zonder nicotine en de booster wordt toegevoegd met 18mg nicotine kom je uiteindelijk uit op 3mg nicotine bij een totaal van 60 ml.

De booster bevat wel nicotine maar geen smaakstoffen. De smaakstoffen voor de booster moeten dus al in de 50ml e-liquid zitten, maar hoe bereken je dit nou ?
En hoe zit het dan met de verhouding VG en PG als je op een bepaalde verhoudong wilt komen ?

Hier ga ik proberen antwoord te geven.

Allereerst de smaakstoffen. De e-liquid heeft dus een hoeveelheid van 50ml maar er zit voor 60ml smaakstof in, die na het toevoegen van een booster weer op de juiste hoeveelheid komt voor de 60ml.

We gaan voor het gemak uit van 20% flavor op een flesje van 60ml, Dat is dus 12ml flavor.
Je maakt dan bij DIY 38ml base en 12ml flavor zodat je totaal 50ml hebt. De booster van 10ml en 18mg nicotine maakt het totaal op:
38ml + 12ml + 10ml =60ml en de nicotine sterke is dan 5 delen 0 (nul) en 1 deel 18mg ofterwijl  18mg gedeeld door 6 (delen) is een nicotinegehalte van 3mg per ml.

Waar we nu totaal geen rekening mee hebben gehouden is de VG/PG verhouding. En hier wordt het iets lastiger. Je moet namelijk eerst geen berekenen waar je uiteindelijk op uit wil komen.

Laten we in het kort eens proberen de verschillen te noemen tussen VG en PG.
VG staat voor Vegetarische Glycerine en is een dikke vloeistof (SG=1,26)* met een zoete smaak. VG geeft grote dampwolken maar heeft de volgende nadelen:
– het is vaak te dik voor de gemiddelde tank en wordt daardoor gebruikt op drippers.
– Flavor wordt moeilijker opgenomen en je hebt er meer van nodig.

PG staat voor Pharmaceutical Glycerine en is een smaakloze glycerine die zo dun is als water (SG=1)*.
PG geeft de kriebel in de keel en is wat scherper.Groot voordeel is dat flavors gemakkelijk worden opgenomen en makkelijker in iedere tank kan worden gebruikt.

De meest ideale combinatie is een verhouding van 50VG/50PG, door de dikte en de goede smaakverhouding voor de verschillende flavors.

Flavors zijn sterk geconcentreerd en worden verdund met PG. Hou er dus rekening mee dat als je flavors gaat gebruiken, bijvoorbeeld 20% dat je er ongeveer 20% PG bij gaat mixen.
Het wordt een moeilijke berekenig, maar de uitkomst is in ieder geval dat jebij een verhouding van 50VG/50PG uitkomt op 38%VG en 62%PG.
Je liquid wordt dus naast behoorlijk dun ook veel scherper van smaak. Bij veel recepten op internet zie je dat ze uit gaan van een basis VG en PG en niet van een kant en klare basis van bijvoorbeeld 50VG/50PG.
En let op: hoe meer VG hoe meer flavor. Dus zie je een recept die is gemaakt op een basis  van  50VG/50PG ga deze dan niet maken met een ander verhouding basis, maar bereken het recept opnieuw; en hou dan aan dat je de flavors vermenigvuldigd met 1,26 per ml.*

Zoals we net verteld hebben zijn boosters te koop in de betere e-liquidshop en daardoor we kunnen we zelf gaan mixen zonder ons druk te maken om de nicotine hoeveelheid.
Echter wel tot een bepaald maximum.
De maximale hoeveelheid nicotine van een booster mag in NL 20mg per ml zijn. We zien echter steed vaker dat je maximaal 18mg kan kopen. Je gaat je dan afvragen wat de maximale hoeveelheid nicotine je kan maken als je er flavors bij gaat mengen.

Eigenlijk is dit heel eenvoudig. De boosters zijn gewoon liquids met veel nicotine. Veronderstel dat je weer 20% flavors moet toevoegen. Dan komt er dus 2ml flavors bij en zit je totaal op 12 ml liquid.
Nicotine wordt berekend als percentage per ml.
10 delen van 18mg en 2 delen van 0 (nul), en dat is 180/12=150mg nicotine per 10ml. Dus 15mg per ml.

Laten we dit omzetten in een recept zonder booster. Je wilt een liquid maken van 60VG en 40PG.
De PG moet de Flavor bevatten en we maken een liquid met 20% flavor.
Dan is de verhouding:
60%VG + 20%PG+20%Flavor. De Flavor is ook PG dus dit klopt wel ! Elke berekenig kan je hierop loslaten.
Neem maar 15% flavor:
60%VG+25PG+15%Flavor geeft hetzelfde reslutaat; je komt altijd uit op 100% dus de verhouding blijft 60VG en 40PG.

Recept 1 per 100 ml
3 ml Bavarian Cream PA
6 ml Marshmallow PA
2 ml Meringue FA
2.250 ml Red Touch Strawberry FA
6 ml Rice Crunchies PA
5 ml Strawberry Ripe PA
3 ml Vanilla Custard CA

 

Recept 2 per 10 ml

DKS Recept Poolside

RICETTA PER 10ML
– fragola/aardbei 10 drops
– riso dolce/rijstpudding 7 drops
– uva rossa/druif 6 drops
– mentolo/menthol 5 drops
– frutti di bosco/bosvruchten 4 drops

 

Minimale leeftijd is 18 jaar

Leeftijdcheck